Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Μέτρημα υλικών
Hlianna 13.7.2022 23:24
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:03
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:00
Απ:Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα!
M_nis27 8.3.2021 19:44
Απ:Μέτρημα υλικών
M_nis27 8.3.2021 19:20
Απ:Πως να κάνω μια τούρτα?
abhikhurana 22.7.2020 4:51
Απ:Αφιερώνω
mihirmane 5.6.2020 6:36
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 26.3.2020 0:48
Απ:Γιορτή !
M_nis27 26.3.2020 0:44
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
M_nis27 26.3.2020 0:21
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 16.3.2020 17:29
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
M_nis27 16.3.2020 16:58
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
M_nis27 16.3.2020 10:07
Απ:Να σας γνωρίσω τον Κύριο;
Bianka 1.1.2020 21:45
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

3859-mafinsoreo.jpg
Mini Cheesecakes Oreo



Ακατμάδες Θράκης

recipe image
Προστέθηκε απόBarBarBar, Κυριακή, 30 Μάρτιος 2014
none
Περιγραφή

Ένα ξεχωριστό Θρακιώτικο φαγητό, που τα παλιά χρόνια χόρταινε όλη την οικογένεια. Επειδή το φαγητό ήταν δύσκολο και οι γυναίκες τότε πήγαιναν και στα χωράφια, ετοίμαζαν τους ακατμάδες αποβραδίς, μαζευόταν παρέα οι γυναίκες της γειτονιάς και βοηθούσαν την νοικοκυρά, έψηναν και έκοβαν με τραγούδια, χωρατά και μασάλια. Έτσι την άλλη μέρα που γυρνούσαν απ το χωράφι έκαναν το κοτόπουλο και περίχυναν τους ακατμάδες. Από τόπο σε τόπο στην Θράκη διαφέρει και το άπλωμα του ακατμά, άλλοι τα κομμάτια τα έστρωναν οριζόντια και επάνω το κοτόπουλο ψιλοκομμένο χωρίς κόκκαλα και από επάνω σκέπαζαν πάλι οριζόντια με ακατμάδες και φυσικά μετά το έψηναν.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες

Για τις λαλαγγίτες (κρέπες):

  • 2 ποτηρια νερο
  • 1 1/2 ποτηρι αλευρι
  • αλατακι

Για το κοτόπουλο:

  • ενα μετριο κοτοπουλο τεμαχισμενο σε μικρα κομματια
  • 2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
  • 1 1/2 κρασοποτηρο λαδι
  • ντοματα σπιτικη η ντοματακια ψιλοκομμενα
  • αλατι
  • μαυροπιπερο
  • κοκκινο καυτερο πιπερι
  • 2 ποτηρια νερο
Οδηγίες
  1. Για τις λαλαγγίτες: Αφου καψουμε καλα το σατς (στρογγυλη πετρα πανω στην οποια ψηνουμε τις λαλαγγιτες μας), ανακατευμε καλα τα υλικα για τον χυλο μας. Με ενα φλυτζανακι του καφε ριχνουμε τον χυλο πανω στην πετρα και ψηνουμε τις λαλαγγιτες μας οπως ακριβως κανουμε με τις κρεπες στο τηγανι.
  2. Αφου τις ψησουμε και κρυωσουν καλα, τις βαζουμε την μια επανω στην αλλη με λιγο αλευρακι αναμεσα για να μην κολλησουν και τις κοβουμε σε τετραγωνα κομματακια,
  3. σ ενα μετριο ταψακι τις στρωνουμε ορθιες την μια διπλα στην άλλη.
  4. Για το κοτόπουλο: Κοβουμε το κρεμμυδι μας μεσα στην κατσαρολα με το λαδι και τσιγαριζουμε, ριχνουμε τα κομματια του κοτοπουλου και συνεχιζουμε το τσιγαρισμα, σβηνουμε με την ντοματα μας, ριχνουμε το αλατοπιπερο και το νερο και το αφηνουμε να βρασει.
  5. Όταν τελειωσει το βρασιμο, θελουμε αρκετο ζουμακι στην κατσαρολα μας για να φουσκωσουν οι λαλαγγιτες μας
  6. Στο ταψί: αφου εχουμε ετοιμο και γεματο το ταψι μας με τις κομμενες λαλαγγιτες βαζουμε με προσοχη επανω τα κομματια του κοτοπουλου και ριχνουμε ολο το ζουμακι του φαγητου μας, αναβουμε τον φουρνο μας στους 200 βαθμους και περνανε για 15 λεπτα το φαγακι μας απο ενα μικρο ψησιμο (παλια δεν το εψηναν το εριχναν μονο επανω και περιμεναν μεχρι να τραβηξει ολα το ζουμακι).

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Επειδή είναι δύσκολο να βρείτε την πετρα (σατς) μπορειτε να κανετε τις λαλαγγιτες (κρεπες) στο τηγανι.

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή