Ξιφίας στο φούρνο με σάλτσα λεμονιού
- 2 φέτες ξιφία
- ½ ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ ποτήρι νερού λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι κόκκους πιπεριού
- 1 ντομάτα φρέσκια κομμένη σε κύβους ελαιόλαδο
Σάλτσα
- Χυμός ½ λεμονιού μεγάλου ή 1 μικρού
- 2 κ. σ. νερό
- 2 κοφτά κ.γ. αλεύρι
- Πλένουμε τις φέτες του ξιφία και τις βάζουμε σε μεγάλο ταψί. Τις περιχύνουμε με το λάδι κι από τις δύο πλευρές. Το ίδιο κάνουμε και με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τους κόκκους πιπεριού (εγώ είχα πράσινους) και πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα άνηθου και κρεμμυδιών.
- Γυρίζουμε τις φέτες κι από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα άνηθου και κρεμμυδιών. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν οι φέτες για 2 ώρες.
- Μετά την 1η ώρα γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη πλευρά κι αφήνουμε για άλλη 1 ώρα.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε τη ντομάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C - 200 C για 20-30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ζουμί με τα μυρωδικά από το ταψί και το ρίχνουμε σε ένα τηγάνι. Στο multi χτυπάμε το χυμό λεμονιού με το νερό και το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
- Σερβίρουμε τις φέτες ξιφία και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
- Μαρινάρουμε τον ξιφία για να παραμείνει τρυφερός και να μη στεγνώσει.
- Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα κι αν θέλουμε συνοδεύουμε με βραστές πατάτες.
Παρόμοια συνταγή: Ο ξιφίας του καλοκαιριού και της δίαιτας
μπραβο Μαργκο μου!!