Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

2950-sardelapsiti.jpg
Σαρδέλα ψητή



Ματζούνι, ματζούν (macun) από τη Θράκη

recipe image
Προστέθηκε απόBarBarBar, Δευτέρα, 12 Ιανουάριος 2015
none
Περιγραφή

Ονομάζεται ματζούν (macun) κι όπως λέει η παράδοση εφευρέθηκε το 1527 από το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή για την ανάρρωση της μητέρας του Βαλιντέ. Είναι αρωματικό, γεμάτο μπαχάρια και μέλι. Σύμφωνα με την παράδοση αυτό το μαγικό ίαμα αποτελείται από σαράντα ένα υλικά, που μπορούν να βοηθήσουν σε σαράντα ένα νοσήματα. Οι Φραγκο-Λεβαντίνοι το ονόμασαν “BaumedeSultan” (Βάλσαμο του Σουλτάνου). Όταν ήμουν παιδί πλανόδιοι πωλητές το πουλούσαν στις γειτονιές.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 2 φλ.τσαγιου κοκκινη ζαχαρη, εαν δεν βρειτε βαζετε χρωμα ζαχαροπλαστικης, εαν δεν θελετε χρωμα, καντε το ασπρο.
  • 1 φλ.του καφε νερο στο οποιο εχετε βρασει διαφορα μπαχαρικα (κανελα, τζιντζερ, κολιαντρο, βανιλια κλπ) να γινει το νερακι μας αρωματικο, εαν δεν σας αρεσουν αυτες οι μυρωδιες βαλτε βανιλια μονο η μαστιχα Χιου
  • 1 φλ.του καφε ροδονερο
  • 1 κουτ.της σουπας γλυκοζη
  • 1 κουτ.της σουπας μελι
  • 2-3 σταγονες λεμονι
Οδηγίες
  1. Βραζουμε καλα τα υλικα μας και τα φτανουμε ενα σταδιο πριν την καραμελα.
  2. Αποσυρουμε το σκευος μας απο την φωτια και το βαζουμε σ ενα αλλο γεματο κρυο νερο για να σταματησουμε τον βρασμο, αρχιζουμε και δουλευουμε με ενα γερο πηρουνι γρηγορα σαν να χτυπαμε αυγολεμονο (θελει γερα μπρατσα), μολις αρχιζει να γυαλιζει σταματαμε το χτυπημα.
  3. Τυλιγουμε σ ενα καλαμακι σαν γλυφιτζουρι και το προσφερουμε μαλακο, εαν θελουμε να το παγωσουμε γρηγορα σταζουμε επανω λιγο λεμονι.
Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή