Προζύμι ξηρό
- Αλεύρι
- νερό
- Αγιασμό
- Αφου φτιαξουμε το προζυμι μας (συνταγη προζύμι στο σάιτ ) ή το αγορασουμε απο τον φουρνο, ή μας το δωσει καποια φιλη, παιρνουμε ενα μεγαλο κομματι και το αναπιανουμε (προσθετουμε χλιαρο νερακι και αλευρι).
- Ριχνουμε τοσο αλευρι, ωστε να μοιαζει η ζυμη μας την ζυμη του τραχανα. Κοβουμε κομματακια μικρα 3-4 εκ.και τα στεγνωνουμε πανω σε ενα καθαρο τραπεζομαντηλο.
- Μολις τραβηξει αρκετα τα υγρα του, τριβουμε με την παλαμη μας στο κοσκινο του τραχανα, σε αυτο το σταδιο το ξαναπλωνουμε να στεγνωσει πολυ πολυ καλα και το φυλαμε σε γυαλινα βαζα.
- Εαν δεν εχουμε κοσκινο, τοτε το αφηνουμε λιγες μερες ακομη να στεγνωσει τελειως και το κοβουμε στο μουλτι, αλλα προσοχη μην το κανετε αλευρι (χοντροκομμενο να ειναι) κατοπιν το βαζουμε στα βαζα.
- Με αυτο τον τροπο εχουμε παντα το δικο μας προζυμι.
Το βαζουμε σε χλιαρο νερο μεχρι κα γινει σαν κρεμα και να αρχιζει να κανει φουσκαλες, τοτε ειναι ετοιμο. Θελει μεγαλη προσοχη να μην σκοτωθουν οι ζυμομυκητες.