Ροξάκια
Για την ζύμη:
- 1/2 ποτηρι χλιαρο νερο (40 βαθμους C)
- 1 φακελλακι ξερη μαγια η 15 γρ.νωπη
- 1 κουτ. του γλυκου ζαχαρη
- μια τσιμπια αλατι
- 1/2 ποτηρι ελαιολαδο η ηλιελαιο
- 1 αυγο ελαφρα χτυπημενο
- 2 ποτηρια αλευρι
- 1 κουτ.του γλυκου ξύσμα λεμονιου
- κραταμε 1/3 της ζυμης για την γεμιση
Για την γέμιση:
- το 1/3 της παραπανω ζυμης
- 1 κουτ.της σουπας κακαο
- 1/2 ποτηρι καρυδια λεπτοκομμενα σαν αλευρι
- 1/4 του ποτηριου σταφιδες μαυρες
- 2 κουτ.της σουπας ζαχαρη
- 1 κουτ.του γλυκου κανελλα
- 1/8 κουτ.του γλυκου γαρυφαλλα κοπανισμενα
- 1/8 κουτ.του γλυκου σοδα μεσα σε 1 κουτ. της σουπας νερο
Σιρόπι:
- 3 ποτηρια ζαχαρη
- 2 ποτηρια νερο
- 1 κουτ.της σουπας χυμο λεμονι
- 2 κουτ.της σουπας γλυκοζη (για να γυαλιζουν)
- 2-3 σταγονες λαδι (για να μην μας ζαχαρωσουν)
- Διαλυουμε την μαγια στο χλιαρο γαλα, ριχνουμε τη ζαχαρη και αφηνουμε μεχρι το γαλα να γινει σαν αφρος, προσθετουμε το λαδι ,το αλατι, το αυγο, το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να κανουμε μια ωραια μαλακια ζυμη που να μην κολλαει στα χερια μας.
- Χωριζουμε το 1/3 της ζυμης, στο 1/3 της ζυμης προσθετουμε πρωτα το κακαο και υστερα ολα τα αλλα υλικα της γεμισης, ζυμωνουμε καλα.
- Σε αλευρωμενη επιφανεια ανοιγουμε ενα μακροστενο φυλλο με την ασπρη ζυμη στο παχος του δαχτυλου μας, πλαθουμε με την σοκολατενια ζυμη της γεμισης ενα κορδονι 3 εκατοστων παχους, τοποθετουμε το κορδονι κατα μηκος και στη μεση της ασπρης ζυμης, τυλιγουμε το κορδονι με την ασπρη ζυμη και κολλαμε τις ακρες με νερακι. Κοβουμε καθετα το ρολο μας σε κομματια 2 εκ.
- Τοποθετουμε σε βουτυρωμενο ταψι σε αποσταση, γιατι θα μας φουσκωσουν, παταμε ελαφρα να πλαταινουν λιγο, αφηνουμε στο ταψι να διπλασιαστουν σε ογκο.
- Ψηνουμε σε 180 βαθμους μεχρι να ροδισουν, τα σιροπιαζουμε ζεστα με το χλιαρο σιροπι το οποιο εχουμε βρασει για 6 λεπτα.