Σφολιάτα εύκολη για όλες τις πίτες
Σφολιάτα , μια ωραία λύση για να έχουμε μιά νόστιμη πίτα αντί τα έτοιμα φύλλα που είναι σαν χαρτιά για μένα.
- 1 κ αλεύρι
- 1 φλ/κι σπορέλαιο
- 1 / 2 φλ/κι ξύδι
- 1 κ.σ κοφτή αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 μπέκιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο βιτάμ πλάκα σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 μλ νερό
- Ζυμώνουμε τα υλικά μαζί ώστε η ζύμη να είναι σφιχτή κάπως, το αλεύρι το ρίχνουμε σιγά σιγά για να δούμε πόσο θα μας πάρει. Έπειτα το χωρίζουμε σε δυό μεγάλα φύλλα.
- Στο κέντρο του φύλλου κάνουμε έναν κύκλο και έπειτα ακτίνες στο μέγεθος σχεδόν του κέντρικου μέρους.(δείτε στη φωτογραφία) και αρχίζουμε να πασπαλίζουμε αρκετό βούτυρο σε κάθε φύλλο αλλά το τελευταίο το αλευρώνουμε και το τοποθετούμε σ ένα σακουλάκι.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για να παγώσει στη συντήρηση και αν θέλουμε να κάνουμε την πίτα άλλη μέρα, στην κατάψυξη.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα και φτιάχνουμε την πίτα μας.
Όταν έχουμε χρόνο, κάνουμε αρκετά τέτοια φύλλα και σε χρόνο μηδέν μπορούμε να κάνουμε πίτα, βγάζοντας την στη συντήρηση από την προηγούμενη μέρα, ή έξω αν βιαζόμαστε.
Ακόμα και με ένα φύλλο, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή πιτούλα σ ένα ταψάκι ,τοποθετώντας τη μισή πάνω και τη μισή κάτω, σαν φάκελλο σε στενόμακρο ταψάκι.
Άνοιγμα φύλλου