Τζιγεροσαρμάς από τη Θράκη με αγάπη
Ένα φαγητό που το κάνουμε κατ εξοχήν το Πάσχα. Φτιάξτε το θα σας ενθουσιάσει, αρκεί μόνο να τρώτε το αρνάκι.
- μια συκωταρια αρνισια
- 1 μεγαλη σκέπη ή μπόλια
- ενα μικρο κρασοποτηρο λαδι (γιατι θα μας βγαλει και η σκεπη λιπος)
- ενα ματσο φρ.κρεμμυδακια
- 1 ξερο μεγαλο κρεμμυδι
- ανιθο και δυοσμο
- 1 φλ. τσαγιου ρυζι καρολινα
- αλατι , πιπερι
- 1-2 κιλα πατατες για τριγυρω
- 2 λεμονια
- 1 αυγο
- 2 ποτηρι νερο
- Βαζουμε την συκωταρια σε ζεματιστο νερο και την ζεματαμε, στραγγιζουμε και την ψιλοκοβουμε.
- Κοβουμε ολα τα κρεμμυδια μας στο τηγανι και τα σωταρουμε ελαφρα με το λαδαι μας, ριχνουμε μεσα την ψιλοκομμενη συκωταρια και την σωταρουμε κι αυτην, προσθετουμε το ρυζι μας ,τα μυρωδικα μας και τα ανακατευουμε. Ριχνουμε ενα ποτηρι νερο και σβηνουμε το ματι και αφηνουμε λιγο μεχρι να φουσκωσει το ρυζι.
- Σε ενα κατσαρολακι με χλιαρο νερο ριχνουμε την σκεπη μας για ν ανοιξει, την τοποθετουμε σ ενα μικρο ταψακι και γεμιζουμε με την συκωταρια, κλεινουμε γυρω γυρω την σκεπη προς τα μεσα του ταψιου. Βαζουμε απο πανω ενα μεγαλο ταψι και πιανοντας με τις δυο παλαμες μας και τα δυο ταψια αναποδογυριζουμε το μικρο μεσα στο μεγαλο ταψι.
- Αφαιρουμε το μικρο ταψι και ετσι εχουμε εναν ωραιο τζιγεροσαρμα στο ταψι μας με την ενωση απο κατω του.
- Κοβουμε τις πατατες και τις βαζουμε αλατοπιπερωμενες τριγυρω, ριχνουμε ενα ποτηρι νερο, λαδι ελαχιστο γιατι θα βγαλει η σκεπη μας, στιβουμε τα λεμονια μας, το ενα το ριχνουμε επανω στις πατατες, το αλλο το χτυπαμε με το αυγο και αλειφουμε τον σαρμα μας για να πιασει ωραια κρουστα
- Ψηνουμε σε 180 βαθμους για 60 λεπτα, στο ενδιαμεσο βαζουμε αλουμινοχαρτο επανω στον σαρμα για να μην μας αρπαξει, τον αφηνουμε λιγο να κρυωσει για να ενωθουν οι γευσεις του και να κοβετε σωστα.